perjantai 28. heinäkuuta 2017

Koiria tuomaroimaan

Koiranäyttelyssä tuomari saattaa mitata koiran korkeuden (ja joskus pituudenkin) varmistaakseen, että koira on rotumääritelmän mukaisissa mitoissa. Minä rupesin tuomariksi kaapissani asustavien Schleisch- ja muiden koirien suhteen. Näitä on tullut aikanaan osteltua, kun tein Koirafanitus-nimistä lastenlehteä ja välillä piti kehittää tilantäytekuvitusta ja huvitustakin. Silloin suunnittelin muutamia askarteluohjeita tällaisten koirafiguurien tarvikkeille. Rakensinpa jopa kokonaisen agilityradan kartonginpaloista ja mehupilleistä, valokuvasin koirafiguureja esteillä ja neuvoin este esteeltä, miten lapset voivat itse rakentaa oman estekokoelmansa. Esteet eivät olleet missään oikeassa mittakaavassa eivätkä edes keskenään täysin suhteessa toistensa kokoon. Löysin tässä yhden kuvan niistä koneeltani:


Vaan takaisin asiaan. Eiväthän nämä kaikki koirat ole edes mittakaavassa! Samasta rodustakin löytyy eri kokoja, vai mitäs sanotte näistä mopseista?


Tai että istuvan chihuahuan pennun pää on samalla korkeudella kuin valkoisenpaimenkoiran (valkkari on oikeasti sakemanni, jonka olen maalannut) ja bordercollie on pienempi kuin bullterrieri:


Eli Miettisten harrastama rotu määräytyy sen mukaan, mitkä koirat ovat oikean kokoisia omistajiensa rinnalle, jos nyt mitkään sitten ovat. Tässä vähän laskelmia säkäkorkeuksista narttujen ja urosten korkeus yhdistettynä (säkäkorkeus cm/sama 12:lla jaettuna eli nukkekotimittakaavassa):

bordercollie 53 cm / 4,4 cm
dalmatiankoira 54-62 cm / 4,5 - 5,2 cm
mopsi 25-28 cm / 2,1 - 2,3 cm
saksanpaimenkoira 55-65 cm / 4,6 - 5,4 cm
valkoinenpaimenkoira 53-66 cm / 4,5 - 5,5 cm

Säkäkorkeus muuten mitataan selän päältä:

Eikä näistä mikään tärppää.... Sitten keksin mitata nuket, jotka osoittautuivat olemaan erittäin pitkää porukkaa; isän pituus vastaa 198 senttiä, äidin 172:ta ja tytön 132:ta. Olisikohan mopsi suhteessa sopivin, vaikka onkin liian iso ollakseen mittakaavassa?


Tai sitten käytän saksanpaimenkoiria, niitä kun on monia kokoja ja asentoja, jolloin voin valokuvata koiria erilaisissa tilanteissa. Tietysti koira ei sitten ole ihan saman värinen joka kerralla, mutta... Taas tuli miettimistä Miettisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viilennystä, kiitos!

Askartelin tässä vähän cooleja drinkkejä Miettisille. Toivottavasti viilentävät oloa.